RSS

Halvat lennot tutkimuksen kohteena

Taloussanomat ja Iltasanomat tutkivat yhteistyönä halpalentoyhtiöiden taloudellisuutta.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin huhtikuun 15. molemmissa lehdissä.

Tutkimuksen mukaan monet halpalentoyhtiöt ovat kalliimpia, kuin ensisilmäyksellä voisi luulla. Lennot ovat sinänsä halpoja, mutta kaikista lisukkeista laskutetaan erikseen. Usein lisämaksut selviävät vasta nettivarauksen loppuvaiheessa. Nyt näitä lisiä yritetään saada aisoihin.

Lisämaksut tulevat yleensä yllätyksenä varsinkin palvelua ensimmäisiä kertoja käyttäville. Maksua saatetaan periä istuinpaikasta koneessa, ruumaan menevästä matkatavarasta tai luottokortin käytöstä maksuvälineenä. Ryanair aiheutti kohua jokin aika sitten tiedottamalla wc-käyttömaksun mahdollisesta tulosta lennoilleen.

Euroopan Unionin marraskuussa 2008 voimaantulleen asetuksen mukaan kuluttajien hämääminen lisämaksuilla on kielletty. Tästä huolimatta useat lentoyhtiöt jatkavat käytäntöä ja lennon todellinen hinta paljastuu vasta nettivarauksen loppusivulla.

Suomen kuluttajavirastosta kerrotaan, että lennon kokonaishinta veroineen ja maksuineen pitäisi näkyä alusta asti nettivarausta tehtäessä.
Samoin valinnaiset maksut kuten matkalaukuista erikseen perittävät hinnat tulisi ilmoittaa varausmenettelyn alkuvaiheessa.

Kuluttajaviraston lakimiehen Jukka Kaakkolan mukaan useiden on-line-lentoyhtiöiden nettisivut ovat siistiytyneet, mutta eivät ne vieläkään ole täysin kunnossa.

Halpalentoyhtiöiden sivustoilla löytyy usein melko edullisia hintoja, vaikka yhtiöiden mainostamilla halvimmilla lennoilla ei matkaa saisikaan.
Alunperin muutaman euron lennon hinta tulee usein moninkertaiseksi, kun siihen lisätään kaikki lisämaksut erikseen.

Tutkimuksessa oli vertailtu huhtikuun alussa hintoja perinteisten- ja halpalentoyhtiöiden kesken Helsingistä ja Tampereelta Lontooseen toukokuun 21. – 28. päivä suuntautuville menopaluu lennoille.

Hinnat vaihtelivat halvimman (Ryanair) 116 euron ja kalleimman (Air Berlin) 436 euron välillä. Mukana vertailussa olivat airBaltic, Air Berlin, Blue1, British Airways, easyJet, Ryanair ja Finnair.

Perinteiset lentoyhtiöt ilmoittavat yleensä lennon kokonaishinnan eikä siihen tule lisämaksuja.
Vertailun perusteella ei voinut päätellä, onko jokin kyseisistä lentoyhtiöistä keskimäärin halvempi kuin toinen, sillä lähtöpäivää muuttamalla hinta saattoi jopa puoliintua eräissä tapauksissa.

Tämä merkintä oli kirjoittanut:

- who has written 1315 posts on uutiset.halvatlennot.fi.


Ota yhteyttä kirjoittajaan

Palaute suljettu.