RSS

Asiantuntijat varoittavat ”turistiluokka-syndroomasta”

Mon, Mar 30, 2009

Lennot, Uutiset

Yksi maailman arvostetuimmista lääketieteellisistä julkaisuista, brittiläinen The Lancet, kertoo helmikuun numerossaan turistiluokka-syndrooman yleistymisestä.

Uudenaikaisten lentokoneiden käyttö lentoliikenteessä (ne voivat lentää yhtäjaksoisesti jopa 20 tuntia) sekä lentojen hintojen halpeneminen ovat lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan pääasiassa syynä tähän muutokseen.

Pitkät lennot vaikuttavat varsinkin piilevistä sairauksista kärsivien terveyteen.
Yleensä lennon aikana tai välittömästi sen jälkeen sairastuneilla on sydän-, verisuoni-, tai keuhkosairaus, joiden oireita matkustamon ilmanpaineistuksesta johtuva hapen vähäisyys vaikeuttaa.

The Lancet-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan yleisesti ottaen riski sairastua keuhkoveritulppaan nelinkertaistuu lennoilla, jotka kestävät yli kahdeksan tuntia yhtäjaksoisesti.

Erityisesti tämä koskee niitä matkustajia, joilla ei ole käytäväpaikkaa, sillä he yleensä liikkuvat ja kävelevät vähemmän lennon aikana kuin käytäväpaikoilla istuvat matkustajat.

Vuoden 2001 terroristi-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa liikennelennot lopetettiin joksikin aikaa ja tuolloin syksyinen flunssaepidemia myöhästyi parilla viikolla.
Tuolloin kävi selväksi, että lentokoneiden matkustamot ovat varsinaisia tarttuvien tautien hautomoita.

Yhteenvetona tutkimuksessa todetaan, että modernin ilmailun aikakaudella lentämisen terveydellisten seurausten selkeä tiedostaminen on yhä tärkeämpää.

Ihmisten tulee tietää lentämisen mahdolliset vaikutukset terveyteen ja lääkäreiden tunnistaa potentiaaliset riskiryhmään kuuluvat ja informoida näitä potilaita hoitomahdollisuuksista turvallisen lentomatkan takaamiseksi.

Tämä merkintä oli kirjoittanut:

- who has written 1315 posts on uutiset.halvatlennot.fi.


Ota yhteyttä kirjoittajaan

Palaute suljettu.