RSS

Lintuparvet vaarana lentoliikenteelle

Fri, Jan 30, 2009

Lennot: US Airways, Uutiset

Törmäys lintuparveen pakotti New Yorkissa aiemmin tässä kuussa Airbus 320-koneen pakkolaskuun Hudson-jokeen. US Airwaysin kone törmäsi lintuparveen 900 metrin korkeudessa.

Tekniikka&talous-lehden mukaan ilmailun turvallisuus asiantuntijat tutkivat tekniikoita, joilla voitaisiin välttyä näiltä vaaratilanteilta.
Myös lentoyhtiöt ja ilmailuviranomaiset osoittavat kasvavaa kiinnostusta asiaa kohtaan.

Törmäysten välttämiseksi käytetään muun muassa maahan asennettuja tutkia, jotka havaitsevat vaaralliset lintuparvet lentokenttien läheisyydessä.
Lintuparvien käännyttämiseksi vaaralliseksi katsotulta alueelta käytetään myös valojärjestelmiä, mutta nekään eivät ole 100 prosenttisen varmoja.

Haasteena ovatkin tekniikoiden varmuus sekä tutkimusten rahoittaminen. Turvatoimia kehittävien yritysten mukaan rahanpuute hidastaa uusien keinojen käyttöönottoa.

Mm. Australialainen lentoyhtiö Qantas Airways on ottanut lintujen säikyttämiseksi käyttöön laskeutumisvalojen vilkuttamisen nousujen ja laskujen aikana.
Kokeilusta on saatu positiivisia tuloksia, sillä lintuihin on lennoilla törmätty 20 prosenttia harvemmin sen jälkeen, kun valojen vilkuttelu aloitettiin.

Yhdysvaltalainen tutkia valmistava yritys DeTect on asentanut tutkia ilmavoimien tukikohtiin ja tekee parhaillaan asennuksia kansainvälisille lentokentille kuten Frankfurtiin.

Tutkat havaitsevat lintuparvet jopa kahdenkymmenen kilometrin päästä niin korkeus- kuin leveyssuunnassa.
Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen, FAA:n, tämänhetkiset säännökset vaativat lennonjohtoa ottamaan huomioon lintuparvet kahdeksan kilometrin säteellä lentokentästä ja aina 3000 metrin koreuteen asti.

Tämä merkintä oli kirjoittanut:

- who has written 1315 posts on uutiset.halvatlennot.fi.


Ota yhteyttä kirjoittajaan

Palaute suljettu.