RSS

Airbus juhli 40-vuotista taivaltaan

Fri, May 29, 2009

Lennot, Uutiset

Lentokonevalmistaja Airbus juhli eilen sopimusta ensimmäisen Airbus lentokoneen kehittämisestä, joka solmittiin Pariisin Ilmailunäyttelyssä 29.5.1969 Ranskan ja Saksan välillä.

Sopimuksen allekirjoittivat Ranskan silloinen liikenneministeri Jean Chamant ja Saksan elinkeinoministeri Karl Schiller.

Yhteistyöstä syntyi eurooppalainen Airbus Industrie-yhtiö 18.12.1970 aikana, jolloin kaupallisten suihkoneiden markkinat olivat Yhdysvaltojen hallinnassa.

A300-tyypin lentokone oli ensimmäinen eurooppalainen kaksikäytäväinen ja –moottorien suihkukone keskipitkille lennoille.

Lentokonetyyppi A300 toi ensimmäisen kerran keskipitkille reiteille siihen asti vain pitkille reiteille kuuluneet edut; tilaa matkustajille, alhaisemman melutason, pienemmän polttoainekulutuksen ja alhaisemmat käyttökustannukset.

Tuotanto jakautui alusta lähtien eri maihin, siivet valmistettiin Iso-Britanniassa, runko Saksassa ja ohjaamo Ranskassa. Osat koottiin Ranskan Toulousessa.

Airbus on valmisti yhteensä 822 A300/A310-lentokonetta, joista yli 620 on edelleen käytössä.

Yhteensä Airbus on toimittanut yli 5600 lentokonetta noin 400 asiakkaalle ja siltä on tilattu 3500 konetta toimitettaviksi lähivuosina.

Nykyisin Airbus on globaali yhtiö, jolla on toimintaa Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa ja Lähi-Idässä.

Yhtiön päämaja sijaitsee edelleen Toulousessa, Ranskassa.

Tämä merkintä oli kirjoittanut:

- who has written 1315 posts on uutiset.halvatlennot.fi.


Ota yhteyttä kirjoittajaan

Palaute suljettu.